En çok bilinen keklik türüdür. Sırt, kuyruk üstü, tepe ve göğüs gridir. Yüzü kalın siyah çizgili ve krem rengidir. Vücudun beyaz yan kısımlarında 8-10 dikey siyah-kızıl kahverengi şerit vardır.
Dış görünüş olarak kınalı kekliklerin erkek ve dişi türleri ayırt edilemez. Ancak yine de erkek kekliklerin ayaklarında mahmuz denilen kıkırdaksı doku bu ayrımı sağlayabilmektedir. Yetişkin erkek kınalı kekliklerin kafa yapıları dişi kekliklere göre biraz daha büyük görünümdedir.
Doğada yaşamlarını sürdüren kınalı keklikler çift halinde yaşayabildikleri gibi evcil ortamda yetiştirilen kınalı keklikler 3 dişi 1 erkek veya 4 dişi 1 erkek olarak da yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Salma durumlarında ise 8 dişi 2 erkek veya 16 dişi 4 erkek olarak yaşayabilmektedirler.
Yılda ortalama 30 - 50 adet yumurta yaparlar. Üreme mevsimleri mart-nisan ayında başlar ekim ayına kadar sürebilir.
Keklikler tavuk gibi yerde gezinerek ve taneler, kurtçuklar toplayarak beslenirler. Kınalı kekliklerin en sevdiği besinler buğday ve buğday cinsinden tohum türleridir.
Yavru kekliklerin beslenmesi ise daha dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Yavru kekliklere verilen kırıntıların veya buğday gibi tohumların küçültülüp veya ıslatılıp verilmesi gerekmektedir.
Keklik için su olmazsa olmazlardandır. Çünkü susuzluğa asla dayanamazlar ve bu konuda çok hassastırlar.
Gelişim dönemi sıcaklığı (ilk 21 gün) 37.5 c
Gelişim dönemi rutubeti(ilk 21 gün) %60
Çıkış dönemi sıcaklığı (son 3 gün) 36.5
Çıkış dönemi rutubeti (son 3 gün) %70
Keklik yumurtasının kuluçka süresi 24 gündür. Kuluçka makinesi veya tavuk altında çıkartabilirsiniz. Kuluçka makinesine konacak keklik yumurtaları ısısı 15 derece olan odada 7-10 gün arasında depolanabilir daha fazla depolanması çıkım oranını düşürmektedir.
Yumurta
Yavru
Genç
Yetişkin